четвер, 30 червня 2016 р.

В.Петриченко

То що я вичитав у Степана Бандери.



1. Степан Бандера - історична постать. Складна, конкретна з огляду на його біографію, але страшенно міфологізована через відомі обставини. Історики мають робити свою справу, але кожен освічений українець має поспілкуватись з Бандерою безпосередньо. Від нього самого почути, що той думав, що вважав правильним для України, що шкідливим і чому саме.

2. Степан Бандера як політичний діяч залишив багато корисних, актуальних і сьогодні порад чи настанов. Їх треба вивчати і знати всім партійцям, не тільки націоналістам. Ця інтелектуальна спадщина є національним надбанням, її треба використовувати. Бандера протиставляв більшовизму не етнічне, а те, що сьогодні звуть загальнолюдськими чи європейськими цінностями.

3. Як націоналіст Степан Бандера був обмеженим у своєму баченні багатьох проблем світової політики і місця в ній України, соціальних питань тощо. Це не робить його життя, його служіння Батьківщини менш героїчним. Його приклад того, що таке політичний чин, якою має бути політична робота має стояти перед очима наших сьогоднішніх активістів, та і кожного громадянина, як він хоче вважати себе патріотом.

4. Як уявити собі Степана Бандеру сьогодні серед нас, то він, я вважаю, був би серед християнських демократів. По-перше, він дивився на політику як на справу ідеологічних і масових рухів. А по-друге, завжди підкреслював християнський характер свого політичного світогляду. Втім, це по написаному. А от життя, чин і самого Степана Бандери і його організації ставлять багато запитань. Щодо тої християнської лінії.

А тут зауваження до оригінального тексту: https://drive.google.com/open?id=0BxXYRfo_CqawTzRkMWVPTFdRalk

Щоб побачити коментарі до тексту, треба його забрати на комп'ютер і там відкрити.

Або використати DocHub



Нагадаю, згідно з концепцією проекту будь-хто може взяти наведений на посиланні текст і дописати свої зауваження на підтримку чи заперечення того, що там написано у якості коментів (щоб їх побачити треба текст скачати і відкрити офф-лайн).




1 коментар:

  1. А от щодо націоналізму і християнства: http://ukr.obozrevatel.com/politics/58629-guzar-spravzhnij-hristiyanin-ne-mozhe-buti-natsionalistom.htm

    ВідповістиВидалити